Biatlon

Biatlon is een uitdagende combinatie van langlaufen en schieten en vereist van de sporters een goede schiettechniek en fysieke fitheid. Het contrast tussen een hoge hartslag en snelle ademhaling door het langlaufen en het zo stil mogelijk houden van het geweer tijdens het schieten, maken biatlon tot een unieke sportvorm. Meer info over biatlon vind je op wikipedia.

Bij gebrek aan sneeuw beoefenen we zomerbiatlon en Target Sprint. Dit zijn 2 biatlon disciplines die zijn afgeleid van winterbiatlon, waarbij langlaufen vervangen door hardlopen, rolski, of cross skate.

ZOMERBIATLON

Een Zomerbiatlonwedstijd is opgebouwd uit;

– 1 Km hardlopen, aansluitend liggend schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend staand schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend liggend schieten
– 1 Km hardlopen, aansluitend staand schieten
– 1 Km hardlopen

Per schietbeurt zijn 5 kogeltjes beschikbaar om de 5 doelen om te schieten. Per gemist doel moet een strafrondje van 70 meter gelopen worden.

In tegenstelling tot de meer bekende Winterbiatlon waar de atleet het geweer meeneemt en op de langlauf-latten staat, laat de atleet het luchtgeweer bij het schietpunt achter.

TARGET SPRINT

Target Sprint is een snellere, kortere variant van biatlon. Je loopt 3 keer 400 meter en je hebt 2 staande schietbeurten. In iedere schietbeurt schiet je tot je 5 doelen omgeschoten hebt.

  • De loopronde kan plaatsvinden op harde of onverharde ondergrond.
  • Per schietronde heeft de schutters een maximum van 15 schoten om de vijf doelen te raken. Wanneer na 15 schoten de schutter nog geen vijf treffers heeft gemaakt, start hij met de loopronde.

WAT DOET TROLL AAN BIATLON
  • Sneeuwfit en cross skate training
  • Meedoen aan wedstrijden (zie de Noordse Sporten Agenda)
  • Clinic voor geïnteresseerden in samenwerking met de KNSA
  • Biatlon in de sneeuw tijdens het winterweekend in Oberhof

Wil je schiettraining volgen? Kijk dan eens voor de mogelijkheden bij onze zusterverenigingen Bedaf of Nordic Sports Oost-Nederland.

SPORTBONDEN

Zomerbiatlon en Target Sprint worden ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie.

Winterbiatlon wordt ondersteund door de Nederlandse Ski Vereniging. De Nederlandse Ski Vereniging kent voor de Noordse Sporten verenigingen een sportstimuleringsprogramma waarin verenigingen die biatlon ontwikkelen gesteund kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.