Langlaufski’s voor Nederlandse sneeuw

Nederlandse Sneeuw B

Langlaufski’s voor Nederlandse sneeuw

Door: Edward Jacobs

Natuurlijk valt er de komende winter sneeuw in Nederland. En wat is er dan mooier dan langlaufen in je eigen omgeving?

Het is niet handig om je peperdure wedstrijdmateriaal te gebruiken in Nederland omdat de sneeuwlaag vaak te dun is en je dus de ondergrond raakt. Speciaal voor Hollandse sneeuw gebruiken we oude latten.

Als je geen oude latten hebt en je wilt langlaufen in Nederland, schaf dan nú een set langlaufspullen aan. Als er sneeuw voorspeld wordt ben je te laat want dan wil iedereen 2e hands langlaufski’s kopen.
Als je al een langlaufset hebt, dan hoef je alleen nog een set oudere ski’s te kopen.

Langlaufset
Je langlaufset: ski’s, schoenen, bindingen, stokken.

In Nederland langlaufen we meestal in de klassieke stijl; in sporen (die getrokken worden door je voorganger of jezelf).


Waar moet je op letten:

Langlaufski’s

De bindingen zitten bij 2e hands al gemonteerd op je ski’s. Bindingen moeten passen bij je schoenen. Er zijn veel soorten bindingen
Ski’s met schubben of skins onder het afzetgedeelte (dus geen afzet-wax-ski’s). Ski’s met skins zul je nog weinig tegenkomen voor een lage prijs. Op marktplaats wordt de onderkant van ski’s vaak niet getoond; vraag dan om een foto.

Schubben
Schubben
Skin
Skin ski’s

Voor Nederland is het prima als je een ski-lengte van lichaamslengte plus ± 20 cm aanhoudt. Om het makkelijk te maken: er zijn ook typen ski’s die iets korter en breder mogen zijn.
Als je ski’s koopt voor langlaufen onder goede sneeuwomstandigheden dan worden ski’s aangemeten met de juiste spanning.


Schoenen en bindingen

Schoenen en bindingen moeten op elkaar passen. Als je mazzel hebt dan kun je een langlaufset kopen met precies jouw maat ski’s, schoenen (en stokken). Zo niet, dan moet je goed oppassen dat je de juiste schoenen bij de bindingen koopt of latten/bindingen bij je schoenen.

Voorbeeld van SNS profil bindingen en schoenen.
De schoenen van Troll hebben allemaal SNS profil.

Sns1
SNS profil binding
Sns Schoen
SNS schoenen

Koop geen schoenen/bindingen van een oud type (zie afbeeldingen hieronder). Het kunststof van de schoenen is dan vaak al ‘kort’ geworden waardoor je schoenen snel kapot gaan. Je ziet op marktplaats veel oude sets te koop zonder schoenen.

Fout / oud type bindingen:

Oude Binding 1
1
Oude Binding 2
2
Oude Binding 3 1
3
Oude Binding 4
4

1 en 2: oud / fout type
3 en 4: kan, als je zeker weet dat de schoenen nog goed zijn.


Stokken

Koop stokken van de juiste lengte, met een strap die goed om je hand past (dat ding dat om je handen zit) en een goede teller (dat ding dat ervoor zorgt dat je stok niet wegzakt in de sneeuw). Test de kunststof van de teller; van oude tellers is de kunststof vaak ‘kort’.


Voorbeelden van prima sets op marktplaats:

Marktplaats 1
Marktplaats 2

Twijfel je over een langlauf set? App me dan met een link dan kijk ik mee.

Reacties zijn gesloten.