Grasski: Alpine skiën op de groene piste

Skien op grashelling

Grasski: Alpine skiën op de groene piste

Door: Jeroen van Arkel

In mijn verzameling van rollende sportspullen zitten naast fietsen, skeelers, rolski’s en cross skates sinds een aantal jaren ook grasski’s. Ik heb ze een keer als aardigheidje gekocht bij een brocante in Limburg.

Grasski is in de jaren ’60 ontstaan naast het alpineskiën. Met grasskiën heb je geen sneeuw nodig, je skiet met grasski’s over kort gemaaid gras een skipiste af. Het is ontstaan als trainingvorm voor alpineskiën in de zomer, borstelbanen en indoor skibanen waren er toen nog niet. In plaats van op ski’s zet je de skischoen op een korte metalen binding waaronder een rupsband gemonteerd zit. De grasski ziet eruit als een kleine Leopard tank. Bij het naar beneden glijden rolt de rupsband over het gras en krijg je een gevoel van naar beneden glijden. Het rondrollen van de rupsband maakt wel een ander geluid dan ski’s over de sneeuw, het ratelt flink.

Moderne grasski modellen

Al een tijd ben ik op zoek naar een lange grashelling in Nederland, maar op wintersport in de Apennijnen hoorde ik dat je daar in de zomer kan grasskiën, om precies te zijn op het Casetta skipark in Gaggio Montana. Deze zomer waren we daar weer in de buurt en hebben we de grasski’s meegenomen op zomervakantie. Wel een beetje raar om skischoenen en skistokken mee te nemen op zomervakantie. De baan bleek gesloten, maar we hadden niet de rit gemaakt om ze ongebruikt weer mee naar huis te nemen en we (mijn drie zoons en ik) zijn maar gewoon gaan skiën. Nog geen minuut later kwam er een man op de fiets aan die Luigi heette en de beheerder bleek te zijn. In plaats van ons van de baan te jagen was hij vol enthousiasme dat we uit Nederland gekomen waren om op zijn baan te skiën. Bij het zien van onze grasski’s werd hij nog enthousiaster: Onze Rolka’s waren volgens hem 40 jaar oud, antiquarisch en tiptop in orde. Hij heeft ons, ervaren sneeuw-skiërs, een lesje grasskiën gegeven zodat we even later zelf aan de gang konden.

Grasski 3

De techniek lijkt heel veel op skiën op sneeuw, op de rupsbandjes onder je voeten glij je over het gras. De lengte van de ski’s effent kuiltjes en bobbeltjes. De bochten neem je als gewoon skiën, remmen moet je niet in “Pflug” doen, maar met een paralelbocht. Ook bij grasskiën kun je vallen, niet anders dan bij skiën, alleen het neerkomen op de harde helling is toch wel anders dan in donzige sneeuw. We waren voorbereid met kniebeschermers en een helm, maar een lange broek is handig om schaafplekken te voorkomen.

Tot zover waren we al blij met de ervaring en de instructies, maar het werd nog leuker: Luigi vertelde me dat hij een plaatselijke filmploeg had opgetrommeld om skifilmpjes en een interview met mij als promotiemateriaal te kunnen gebruiken voor het dorpje Gaggio Montana. Op het filmpje op Facebook komt bij minuut 8:26, na een aantal andere items met de o.a. interviews met de Burgemeester, een kaasboer en een manegehouder het item over grasskiën. Je zien ons even skiën en hoort dan het interview met de Luigi, die uitlegt wat grasskiën is en wat er allemaal al is georganiseerd op zijn baan, dan volgt nog een kort interview met mij en wat sfeerbeelden van het skiën. Voor ons was het een hele ervaring, niet alleen de media aandacht en het enthousiasme van Luigi, maar ook het alpineski gevoel bij 28°C.

Grasski1

Grasski is in al die jaren niet heel bekend geworden, maar dat zijn rolski en crossskate ook niet. Toch zijn er door de jaren clubs ontstaan in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Tsjechië. Elk jaar worden er nationale en internationale kampioenschappen gehouden. Afgelopen juni werden deze georganiseerd door de Italiaanse wintersport organisatie, de FIS Italia, op de baan in Gaggio Montano. Nieuwe grasski’s worden ook nog gemaakt. Onze Rolka’s werden in Duitsland gemaakt, maar dat merk bestaat niet meer. Ze worden tegenwoordig geproduceerd door Grasski.net in Tsjechië en in Oostenrijk door Christian Balek. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, van beginnerski’s tot racers. De prijzen variëren van 300 tot 800 euro per set.

Mijn idee is dat het grasskiën wel meer aandacht zal gaan krijgen in de toekomst, eind augustus is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een studie gepubliceerd die concludeert dat de door de opwarming van de aarde de meeste Europese wintersportgebieden met sneeuw schaarste te maken gaan krijgen. Skiën op gras zou dan wel een uitkomst zijn, in ieder geval om sneeuwfit te blijven voor als er toch weer sneeuw ligt. Het zal even wennen zijn, maar we skeeleren al om te trainen voor die ene keer ijs en voor dat weekje langlaufen in de winter trainen we het hele jaar op rolski’s en crossskates.

Reacties zijn gesloten.